reede, 20. jaanuar 2017

Vaikne päev


Hommikul sama rada kooli.
Tuul on ka vaibunud
Päivit ei olnud, Suvi rääkis grupile lõputööde tegemisest ja tegi joonistamistundi (kompositsioon mustvalge ja värviline).
Helil, Sirlel ja Niinal kangakudumine.
Meeli käis Tanjaga  Kempele Vaippakeskus ja Myyntis, mida peab pensioneeruv abielupaar. Nad koovad ise, müüvad valmistoodangut ja materjali, mida ka värvivad ise.
PS. koht on müügis koos kogu tehnika (värvimine, kangakudumine) ja kinnisvaraga sh. elumaja osaga. Hind 150 000€. Kui keegi on huvitatud peab kiirustama, Tanja kaalub võimalust.















Kodus söök, saun, tuttu

Õppisime
Kangast vigu leidma.
Soomlaste lõputöö põhimõtteid.

Tore
Soome grupikaaslased on endiselt väga toredad. Grupikaaslasteks on meil pigem esimene kursus, kellel on kudumine Päivi juures põhitegevus. Teine kursus on rohkem Suvi juures kangaid värvimas-trükkimas. Neist askeldab meiega palju Tanja, kes oli kaks kuud Erasmusega Haapsalus.


Küsimused, üllatused
Nad alustavad lõputöö planeerimist poolteist aastat enne lõpetamist.
Joonistamises-kompositsioonis tegid nad meiega sarnaseid asju - joontest must-valgeid pindu ja ajakirja piltidest kompositsioone.


Natuke õpetajatest
Meid võttis vastu ja põhiliselt tegeleb Päivi (meie siinne Marju).
Päivi Käsmä (käsmä – ahm saami keeles) Käsmä külast Käsmä järve äärest (30 km Kuusamost)
Päivi käsitööhuvi on geneetiline, nii ema kui vanaema tegid käsitööd. Peale kooli tegi edukalt sisseastumiskatsed Helsingisse käsitöö erialale, kuid ei söandanud minna, vaid valis selle asemel Mikkeli kodumajanduskooli. Arvas ise, et õpib õmblejaks, aga kohapeal selgus, et õpetatakse kudujaid. Esimest korda kudus kangast 20-aastasena.
Kooli lõpetamise järel oli Mikkelis kangakudumisnõustaja abiline. Siis õppis ametikõrgkkoolis kudumisplaneerijaks ja sai oma eelmises töökohas nõustaja abilise asemel nõustajaks,
https://www.facebook.com/K%C3%A4sity%C3%B6keskus-Mikkeli-143116135716625/
seejärel Mikkelis pika ajalooga Kenkävero käsitööpoe juhatajaks. Pood/keskus töötab tänini.
Päivi on elukestva õppe näidiseksemplar - õppis õpetajaks Hämenlinnas, oli kuus aastat Piippola Ametikoolis õpetaja https://www.facebook.com/jedu.piippola/ , õppis vahepeal veel eripedagoogikat ja Lapi Ülikoolis Rovaniemis magistriõppes kunsti kuni 2012 aastal tõi elu ja armastus ta Oulu. Piipolas on aga talu ja maa ja elu suvel ning tulevikuplaanid, kui ei pea enam igal hommikul tööle tulema ja saab vabakutselise kunstnikuna kududa, trükkida kangaid ja teha doktoritööd ning talved veeta Kanaaridel.




Meeli ja Heli õpivad ka Suvilt, kes on kangatrüki ja -värvimise õpetaja.
Suvi Poyhtari on pisut napisõnaline aga konkreetne. Suvi on õpetanud Õulu ametikoolis 1986-st aastast alates. Teda pole me jõudnud põhjalikumalt üle kuulata. Soome õpilased kiidavad mõlemaid. Nii meiegi.



Meie jaoks on neil sama palju või rohkemgi aega ja  nõu kui oma õpilaste jaoks ja me koormame neid oma teadatahtmistega nii kuis jaksame. See õppimise ahnus pidi Haapsalu vahetusõpilastele iseloomulik olema, eriti alguses.

Eks meiegi kohane pikkamisil kohaliku elutempoga (natuke).



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar